Dags att planera dopet?

By Date: 2018/07/10 in Kalas, Kläder, Mamma

Trots att Sverige är ett av de mest sekulariserade landet i världen (slagen endast av Japan) väljer de flesta att döpa sitt barn i Svenska Kyrkan. Det handlar idag mer om en tradition än kristlighet och är ett tillfälle att samla släkt och vänner för att beskåda och beundra ert barn. Ett dop kan vara utformad på flera olika sätt, det är inte alls lika strikta regler som det var för bara en generation sedan. Det medför att föräldrarna har en del beslut att fatta.

Vilka bjuder du?

Vanligtvis riktar sig ett dop till närmsta familjen och vännerna. Men har ni en stor och sammanhållen släkt eller umgås mest bara med kompisar, passar det bättre. Det tillför ingenting att bjuda en släkting som ni nästan aldrig talar med eller som inte kommer att vara involverad i ert barns liv.

Klädsel

Oftast innebär ett dop finklädsel. För mannen innebär det ett besök till Neckwear för fluga eller slips, det bästa stället för herrkläder när det handlar om lite finare tillställningar. Kvinnan kan välja kjol eller klänning för ett traditionellt dop, men tänk på att ha kläder som går åtminstone ned till knäna. Vill ni har en mer avslappnad ceremoni borde ni meddela detta i inbjudan, annars kommer era gäster med finkläder medan ni står framme vid prästen i ledig klädsel.

Hur ska dopdagen se ut?

Var ska barnet döpas? För stora samlingar är det bäst att hålla till i en kyrka men vid mindre dop fungerar det lika bra att bara boka församlingshemmet. Ska barnet få några faddrar? Vänd er kyrkan för att prata med prästen. Då kan ni diskutera vilka psalmer som ska sjungas, hur ett dop brukar gå till och om ni har några speciella önskemål. Ni kan själv välja vilken musik som ska spelas, om ni vill ha livemusik eller använda Spotify, om ni ska låna kyrkans lokaler för fika och så vidare.

Presenter?

Det brukar alltid ingå presenter till barnet under ett dop. Men det går också att be om andra saker istället för gåvor såsom begagnade barnleksaker och kläder så de inbjudna inte behöver köpa några presenter. Eller så ber ni bara att gästerna kommer och fikar, det går lika bra att stryka presenter helt och hållet. Att be om pengar anses ofint på ett dop, likaså att de som kommer ska betala en kuvertavgift för fikat eller maten.