Sy egna barnkläder

By Date: 2017/03/27 in Barnkläder

I takt med att vår vilja att hushålla med jordens resurser har ökat har även intresset av ett hållbart mode blivit större. Att sy egna kläder eller att ändra gamla kläder börjar bli en folkrörelse. I secondhand butiker hittar man begagnade kläder som man kan sy om eller piffa till för att skapa en personlig stil.

Kemikalier i barnkläder

Förutom att vi spar både pengar och på jordens resurser genom att sy barnkläder av begagnade kläder finns det ännu en viktig aspekt. Undersökningar har visat att både billiga och dyra plagg innehåller stora mängder farliga kemikalier. Det krävs många tvättar innan kemikalierna försvinner från kläderna och att då köpa plagg som redan har blivit tvättade flera gånger är hälsosammare för både för vuxna och barn.

Modets baksida

En annan orsak till att vi bör minska våra inköp av kläder är den etiska. Kan vi vara säkra på att de kläder vi köper inte är tillverkade av barn eller vuxna som får jobba för extremt låga löner och dåliga arbetsvillkor?

Gör om gamla kläder

En personlig och modern stil av gamla kläder skapar du lätt med enkla medel. Något som barn ofta uppskattar är märken som visar deras intresse. Det kan vara allt från hästar till grävmaskiner. Att ha kläder märkta med sitt namn eller idolen är också populärt.

Lära sig att sy

Känns det som en utmaning att sy egna kläder? Har du inte sytt på länge och glömt det du lärde dig på slöjdlektionerna i skolan? I dag finns det många böcker med mönster som är enkla att följa. Ge dig inte på något avancerat i början för då är det lätt gjort att inspirationen försvinner. Säkert har du någon i bekantskapskretsen som kan hjälpa dig i början. När du väl har lärt dig grunderna kommer det att gå mycket lättare. Förutom att du spar på jordens resurser och minskar att barnet blir utsatt för kemikalier kan sömnaden även bli din nya roliga hobby.