Målarböcker för alla åldrar

By Date: 2020/06/15 in Leksaker

Alla minns säkert känslan av att färglägga sin favoritfigur i målarboken när man var barn. Att kunna fokusera 100% (det gjorde man nog alltid som barn) på att inte måla utanför linjerna, på att välja rätt färg och på att göra hela den långa resan till dess bilden var helt i färg. Visste du att det finns för vuxna också?


Visst är vi många som telefonklottrar? Doodlar på möten? Det kan vara ett sätt att koncentrera sig men det kan också vara ett sätt att slappna av. I ett tidevarv där otroligt mycket händer runt oss hela tiden kan några timmars fokus på att fylla i färger i en bok vara en perfekt avslappning.

Vad är skillnaden mot barnböcker?

Målarbok för vuxna

Målarböcker för vuxna skiljer sig förstås mycket mot målarböcker för barn. Det första är motiven, där en vuxen kanske inte är lika intresserad av Bamse och Robin Hood måste motiven lyftas till en intressantare nivå. Det andra är komplexiteten, det behöver vara mer komplexa mönster för att mån som vuxen ska kunna fångas upp i ögonblicket och inte fokusera på jobbet.

Målarbok tatueringar

Fungerar det då?

Efter ett antal försök ska den här skribenten erkänna att det är både ja och nej. Kanske är det beroende på vilken typ av människa man är eller hur livssituationen ser ut. Efter att ha testat tre olika motiv är min högst personliga bedömning att ju högre detaljrikedom desto bättre. Det är lätt att, som vuxen, bli uttråkad om man behöver färglägga stora enhetliga fält. Mindre bitar i en mer detaljerad bild är det lättare att förlora sig i.

Du kan hitta målarböcker för vuxna bland annat hos Pysslandet.se, en sajt med fokus helt på pyssel.