Kläder för mamman

By Date: 2015/10/06 in Kläder, Mamma

shutterstock_150533705

Under graviditeten går den kvinnliga kroppen genom en rad förändringar. Att hitta passande kläder är inte alltid det lättaste. I början går det oftast bra att bära sina egna kläder. Tröjor har oftast en del stretch och de första veckorna brukar inte magen växa så fort. Senare, när gravidmagen börjar titta fram, kan det bli besvärligt att knäppa byxorna och tröjorna arbetar sig upp för magen. Sockar kan också bli för små: det är väldigt vanligt att gravida kvinnors fötter sväller och de går upp en skostorlek eller två. Det är inte alltid som fötterna gå tillbaka till sin forna storlek, heller.

Ett problem kvinnan kan stöta på är foglossningar: det är en skarp smärta i bäckenet som kan sprida sig ut till rumpa, lår, ljumskar, höfter och korsrygg. Det sker på grund av att bäckenet vidgar sig inför förlossningen och hennes leder blir rörligare. För att minska smärtan eller besvären kan man köpa ett foglossningsbälte som ska ge stöd. Det är viktigt att man inte går omkring och har det besvärligt. Se till att skaffa de hjälpmedel för att underlätta under tiden som gravid.

När det är dags att köpa nya kläder ska man besöka mammabutiker, det är bara där som kläder är sydda utefter en mammakropp. För man kan fortfarande ha smala ben och armar men stor mage. Men går du till en vanlig klädbutik och vill köpa kläder måste du gå upp flera storlekar och kläder kommer att hänga runt armarna och benen. Inte så snyggt. Satsa på riktiga mammaplagg istället, dessa är numer både snygga och bekväma för dig. Efter graviditeten är kroppen väldigt skör. Här kan det vara skönt att få gå klädd i mjuka och stora kläder som inte klämmer åt runt torso eller underliv. Innan det är dags för förlossningen kan du köpa hem lite större mjukisbyxor och t-shirts för att känna dig lite friare. Detta är så klart individuellt: en del mår bra efter förlossningen och har inga problem att ta på sig ett tajt linne och ett par jeans. Men det skadar inte att vara förberedd.